Nieuws over FMTraining en de trainingen.Volg ons via LinkedIn en Twitter om de berichten automatisch te ontvangen.

Jaar 2017

Agenda 2018 voor FileMaker trainingen

31 oktober 2017

Deelnemers in training

De herfst is altijd het moment dat we als FMTraining de agenda voor de trainingen van volgend jaar opstellen. U kunt gaan plannen voor korting!

Deelnemers willen enkele maanden vooruit kunnen plannen voor het volgen van meerdere trainingen. Immers, als u zich voor meerdere trainingen inschrijft dan kunt u een korting krijgen tot wel 15%!

Daarom zijn de data voor de Gebruikers, Basis, Gevorderden, Expert en Kenniswerkers trainingen voor FileMaker voor volgend jaar vastgesteld en in de agenda op onze website geplaatst. Welke datum schikt u?

Inschrijven is voor een aantal trainingen in dit najaar nog mogelijk en uiteraard voor het volgende jaar. Tot binnenkort?


De data zijn automatisch met een FileMaker-script vastgesteld.

Belangrijke FileMaker 16.0.3 update!

10 oktober 2017

FileMaker, Inc. heeft FileMaker Pro 16.0.3, FileMaker Pro 16.0.3 Advanced, FileMaker Go 16.0.3, en FileMaker Server 16.0.3 uitgegeven om een aantal belangrijke bugs op te lossen.

De belangrijkste bug is dat 'in bepaalde situaties' het huidige record en scripts beschadigd kunnen worden bij opnieuw verbinden met een gedeelde database. Bovendien kan een lay-out met een grafiek op macOS een crash veroorzaken.
En een niet-opgeslagen berekening met daarin een gerelateerd veld zou niet bijgewerkt worden als het record via een portaal werd gewijzigd en met de Enter-toets opgeslagen.

De updates van FileMaker Pro, FileMaker Pro Advanced kunnen via het Help menu, 'Controleren op updates' geïnstalleerd worden. Ook zijn die updates, evenals FileMaker Server, op de pagina 'Downloads and Resources' te vinden. FileMaker Go is via de App Store te downloaden.

Klantervaringen

10 oktober 2017

Deelnemers in training

Van de vele evaluaties die we over onze trainingen ontvangen mogen we er weer een paar openbaar gebruiken als klantervaringen.

De tevredenheid over de trainingen wordt vaak genoemd maar het belangrijkste is natuurlijk dat de deelnemers veel hebben geleerd. Ze zien kansen om hun eigen database te verbeteren en uit te breiden.
Deze keer zijn er ook klantervaringen over de FileMaker Persoonlijke Training waarbij een deelnemer schrijft dat het hem "weken, misschien wel maanden, zelf puzzelen heeft bespaard".

Lees gerust de klantervaringen en we hopen dat ze helpen om u te overtuigen uw deelname aan een van onze trainingen te overwegen. Tot binnenkort?

Trainingen altijd al met hulp achteraf

27 september 2017

Doornemen van het trainingsmateriaal

Altijd al hebben deelnemers na het volgen van een van onze trainingen vragen gesteld. Het beantwoorden vonden we zo gewoon dat het het noemen niet waard leek. Het blijkt een meerwaarde waarnaar soms gevraagd wordt.

Na afloop van een training komen natuurlijk altijd nog vragen naar boven, tijdens de terugreis of als het trainingsmateriaal wordt doorgenomen. Bij het einde van een training hebben we altijd aangemoedigd om per e-mail of telefoon vragen te stellen als 'nazorg'.

Tegenwoordig kan dat ook via skype, sociale media en ons FMTraining Forum. Als een openbaar medium wordt gebruikt dan kunnen ook anderen leren van de vraag en het antwoord.
De enige voorwaarden zijn dat u een training bij ons gevolgd moet hebben en de vragen moeten over FileMaker gaan. Uw vraag zal in redelijkheid en billijkheid naar beste vermogen beantwoord worden.

Dat wilden we eens hardop zeggen en deze informatie is ook opgenomen in onze nieuwe Veelgestelde vragen webpagina.

Database en ecommerce website werken samen

19 september 2017

Koppelen met computer en muis

Wat zijn de mogelijkheden van FileMaker met een ecommerce website? 60% van alle internetverkopen wordt gedaan via een ecommerce website. Het is dus logisch om geen eigen webwinkel te bouwen maar een kant en klaar product te koppelen aan uw FileMaker database.

Veel bedrijven gebruiken een FileMaker database voor hun orderadministratie. Gegevens van relaties en producten, orders en facturen worden dan geregistreerd met FileMaker. Moet je dat dan allemaal dubbel gaan bijhouden in bijvoorbeeld Woocommerce? Nee.

Met een speciale FileMaker database en de Woocommerce API kunnen gegevens naadloos en realtime op elkaar worden aangesloten. In FileMaker kunt u een klant opvoeren die direct in Woocommerce wordt opgeslagen. En als de klant een order invoert in de website dan wordt die meteen zichtbaar in de FileMaker database. Alle producten die in de FileMaker database worden bijgehouden kunnen in één keer, inclusief bijbehorende afbeeldingen, overgezet worden naar Woocommerce. De gebruiker kan doorwerken zoals hij/zij altijd al deed.

Neem contact met ons op en we leggen u graag alle mogelijkheden uit!

FileMaker Kenniswerker Training is vernieuwd!

12 september 2017

FileMaker Kenniswerkers Training

De belangrijkste nieuwe mogelijkheden van FileMaker 16 zijn specifiek voor iOS en Internetdiensten. Daarom hebben we de zomermaanden gebruikt om onze FileMaker Kenniswerkers Training aan te passen.

De Kenniswerkers Training behandelt vaardigheden om data te verzamelen en te distribueren met verschillende systemen zoals met name FileMaker Go (vaak 'Apps' genoemd) maar ook ODBC/SQL en Internetdiensten.

Wat betreft nieuwe iOS mogelijkheden is het hoofdstuk 'Locatie bewaken' toegevoegd over het bepalen of het apparaat een GPS-locatie of iBeacon bereikt of verlaat. Een script kan bijvoorbeeld zorgen dat een record over een gebouw getoond wordt of uw laptop de juiste printer gebruikt. *
Ook nieuw voor iOS is het hoofdstuk Animaties over het instellen van een animatie-effect waarmee lay-outs wisselen.

Voor gebruik van Internetdiensten zijn hoofdstukken over 'Invoegen vanuit URL' en JSON-functies toegevoegd. Andere hoofdstukken zijn aangevuld met informatie over beveiliging enzovoort.
De scriptstap 'Invoegen vanuit URL' is al langer beschikbaar maar de combinatie met REST API en JSON functies is bijzonder interessant. Op zichzelf is de scriptstap ook nuttig voor bijvoorbeeld het downloaden van een bestand en die vervolgens importeren.

Uit de training zijn de hoofdstukken over synchroniseren echter vervallen. Deze waren al een vreemde eend in de bijt omdat het geen functionaliteit van FileMaker betreft. Er wordt nog wel aandacht aan geschonken maar we vonden de nieuwe FileMaker 16 hoofdstukken belangrijker.

Graag begroeten we u binnenkort op onze FileMaker Kenniswerkers Training om u veel meer te vertellen!


Eerste lustrum FMTraining

1 september 2017

FileMaker trainingen

Op 1 september was het vijf jaar geleden dat we met FMTraining begonnen en we kunnen concluderen dat we ons bestaansrecht hebben bewezen!

Alhoewel het een voortzetting van eerdere activiteiten was, werd FMTraining het eerste en enige onafhankelijke bedrijf dat zich specialiseert in het verzorgen van trainingen voor FileMaker gebruikers en ontwikkelaars.

In de afgelopen vijf jaar hebben we vele honderden cursisten alles over FileMaker kunnen vertellen en hen geholpen verder te komen met de ontwikkeling van hun talenten en hun databases. Dat deden en doen we zowel met klassikale trainingen als met persoonlijke- en bedrijfstrainingen.

Ondertussen volgen de FileMaker versies elkaar steeds sneller op en valt er steeds meer uit te leggen. We denken dat we de nieuwe mogelijkheden goed en snel in de trainingen opnemen en zijn klaar voor de volgende vijf jaar. Als u dat op FileMaker-gebied nog niet bent, neem dan gerust eens contact op om daarover te spreken!

Nieuw schooljaar

28 augustus 2017

Deelnemers in training

Ook voor FMTraining begint na een zomerstop een nieuw schooljaar. En al snel is de drukke najaarsperiode er weer. Kom bij ons uw FileMaker kennis uitbreiden en meldt u alvast aan voor een van onze vijf trainingen!

De trainingen die voor de komende maand gepland staan:

wo. 6 september 2017
FileMaker Gebruikers Training (Nog enkele plaatsen beschikbaar)

do. 7 september 2017
FileMaker Basis Training (Nog enkele plaatsen beschikbaar)

ma. 11 en di. 12 september 2017
FileMaker Expert Training

ma. 18 en di. 19 september 2017
FileMaker Gevorderden Training

wo. 27 september 2017
FileMaker Kenniswerkers Training

FileMaker 16 Certified Developer

4 juli 2017

FileMaker 16 Certified Developer

FileMaker-programmeur en docent René Ros is op 4 juli jl. geslaagd voor zijn tiende FileMaker Certification Exam.

Met het behalen van het examen is wederom aangetoond dat René voldoende kennis en inzet heeft voor het database-ontwikkelplatform FileMaker. Het bevestigt bovendien het FileMaker Business Alliance lidmaatschap en de Authorized Trainer status voor FMTraining.

Helaas kan op de website van FileMaker Inc. een certificaat maar bij één FBA-lid vermeld worden en wordt het daarom niet vermeld bij FMTraining.

Database en ecommerce website werken samen

19 juni 2017

Koppelen met computer en muis

Wat zijn de mogelijkheden van FileMaker met een ecommerce website? 60% van alle internetverkopen wordt gedaan via een ecommerce website. Het is dus logisch om geen eigen webwinkel te bouwen maar een kant en klaar product te koppelen aan uw FileMaker database.

Veel bedrijven gebruiken een FileMaker database voor hun orderadministratie. Gegevens van relaties en producten, orders en facturen worden dan geregistreerd met FileMaker. Moet je dat dan allemaal dubbel gaan bijhouden in bijvoorbeeld Woocommerce? Nee.

Met een speciale FileMaker database en de Woocommerce API kunnen gegevens naadloos en realtime op elkaar worden aangesloten. In FileMaker kunt u een klant opvoeren die direct in Woocommerce wordt opgeslagen. En als de klant een order invoert in de website dan wordt die meteen zichtbaar in de FileMaker database. Alle producten die in de FileMaker database worden bijgehouden kunnen in één keer, inclusief bijbehorende afbeeldingen, overgezet worden naar Woocommerce. De gebruiker kan doorwerken zoals hij/zij altijd al deed.

Neem contact met ons op en we leggen u graag alle mogelijkheden uit!

FileMaker 16 is verschenen

9 mei 2017

Lay-out Objecten venster

Op 10 mei is de nieuwste FileMaker 16 versie verschenen met een aantal toevoegingen en verbeteringen. Uiteraard heeft FMTraining haar trainingsmateriaal voor u bijgewerkt.

Vooral Windows-gebruikers zullen verschil zien omdat elke database nu zijn eigen venster heeft en niet meer binnen een FileMaker venster zit.
Tevens merkten we wederom een snelheidsverbetering die vooral te merken is bij omvangrijke databases. Als u met eerdere FileMaker versies, wellicht vanwege FileMaker Go over 2G/3G, speciale voorzieningen heeft gemaakt om het gebruik te versnellen dan kunt u overwegen of deze nog nodig zijn.

Zodra FMTraining de nieuwe licenties heeft ontvangen dan worden ze op onze computers geïnstalleerd. Onze handleidingen en de practicumbestanden zijn voor vrijwel alle trainingen al gereed. De meeste verbeteringen, zoals JSON en OAuth of voor iOS, passen in de Kenniswerkers Training en het kost meer tijd om nieuwe hoofdstukken hierover te schrijven.

Een kort overzicht van de nieuwe mogelijkheden van FileMaker 16 kunt u op de website van FMTraining vinden. Op het FMTraining Forum besteden we er meer aandacht aan met eigen bevindingen en kunnen cursisten vragen stellen.

Nieuwe computers voor FMTraining

12 april 2017

FMTraining heeft de computers vervangen die we beschikbaar stellen aan onze cursisten. Met deze investering kunnen we weer jaren vooruit en het toont ons vertrouwen in de toekomst.

We hebben weer gekozen voor MacBook Pro computers omdat deze voor de trainingen qua specificaties en uitstraling prima geschikt zijn. Ook passen ze in onze logistiek en is het onderhoud minimaal.

Met behulp van de eigen FileMaker database worden de practicumbestanden op de computers geïnstalleerd. Al langer tekent elke cursist op een iPad de presentielijst en we gaan de komende tijd verder met automatisering.

Nieuw logo voor FMTraining

9 maart 2017

Logo van FMTraining

Het was tijd voor een nieuw logo voor FMTraining en die is op 9 maart jl. ingevoerd.

In het logo kan je een weg, trap of piramide met vele betekenissen zien. We bedoelen het vooral als 'een volgende stap' zetten, voorwaarts gaan en beter worden.
Voor FileMaker is geen universitaire studie nodig maar eenvoudig is het al vele jaren niet meer. Maar met alleen experimenteren en zelfstudie komen de meeste mensen maar langzaam vooruit. Daarom vinden we oprecht dat hulp van onze docenten tijd bespaart en problemen voorkomt.

Het nieuwe logo is ontworpen door onze mededocent en FileMaker specialist Jeroen Groen die een grafische achtergrond heeft en eigenaar van een ontwerpstudio is geweest.

Archief FileMaker Tips & Trucs

13 februari 2017

Afbeelding bij een tip

Op de website van FMTraining is het archief van de Tips & Trucs toegankelijk gemaakt.

Alle artikelen over Tips & Trucs, maar ook het Nieuws, waren tot voor kort beperkt tot de tien meest recente artikelen. Via een nieuwe lijst van jaartallen kan de bezoeker nu de artikelen van het gekozen jaar lezen en bijbehorende bestanden downloaden.

Exporteer agenda- en contactgegevens naar Mac, iPhone en iPad

18 januari 2017

Agenda & Contacten

Met de nieuwe versie van het 'Agenda & Contacten' demo-bestand kunt u een echte praktijktest doen en uw contacten exporteren naar Mac, iPhone en iPad!

René Ros, programmeur en trainer, heeft een techniek ontwikkeld om agenda-activiteiten en contactgegevens uit een FileMaker-database te exporteren naar een macOS-computer.

Via iCloud verschijnen deze gegevens ook automatisch op uw iPhone, iPad en andere macOS en Windows computers.
Een prima oplossing om de gegevens altijd te kunnen raadplegen en in andere apps te gebruiken!

Nieuw is dat u contacten kunt importeren uit uw eigen FileMaker-database zodat u uw eigen gegevens kunt gebruiken.
Bezoek de webpagina Agenda & Contacten voor meer informatie en download het demo-bestand om het zelf te ervaren!

Klantervaringen: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

4 januari 2017

FileMaker Expert Training

Onlangs nam een medewerker van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden deel aan onze FileMaker Expert Training hij zijn reactie delen we graag met u.

"Als gebruiker en programmeur van een, met FileMaker ontwikkelde, database zijn er altijd verbeteringen die het werken met de database net even dat extra geven. Om dit te realiseren miste ik extra kennis waarin de FileMaker Gevorderden Training net niet helemaal in voorzag.
De Expert Training sluit naadloos aan op de Gevorderden Training en geeft je alle mogelijkheden om een database te bouwen volgens jouw specificaties. Voldoende oefeningen, veel praktijkvoorbeelden en een ervaren docent maken deze cursus tot een absolute aanrader."