Tips en trucs over FileMaker met code, afbeeldingen of te downloaden bestanden. Als u zelf in FileMaker programmeert dan kunnen deze u wellicht helpen. Volg ons om nieuwe tips & trucs te ontvangen.

De bestanden openen automatisch met volledige toegang zodat u alle tabellen, velden, scripts, enzovoort kunt bestuderen, aanpassen en overnemen.

Actueel

Voorbeelden om van te leren: Jaarlijks nieuwe bestanden

Geplaatst op: 14 november 2017 | Niveau: FileMaker Basis Training

FileMaker programmeren

In de serie 'voorbeelden om van te leren' een nieuw voorbeeld: Jaarlijks nieuwe bestanden. Omdat leren van andermans vergissingen leuker is dan van je eigen vergissingen, vooral omdat het tijd bespaart.

Vroeger was er soms de noodzaak om elk jaar de database leeg te maken zodat het bestand snel in het gebruik bleef. Dan kreeg op 1 januari het bestand met bijvoorbeeld de facturen een jaartal in de naam en werd een lege kopie gemaakt voor het nieuwe jaar.

Het nadeel hiervan is dat informatie in meerdere bestanden of tabellen opgezocht moest worden. Een gebruiker moest een oude factuur op een andere plek zoeken maar ook is het niet eenvoudig om omzetgegevens over meerdere jaren te zien.

De computers zijn zo snel geworden dat het probleem niet meer bestaat. Bovendien zijn de databases veel meer relationeel geworden en gaat het niet meer om enkele tabellen. Toch zien we, ook recent gemaakte, databases waar dit wordt gedaan.
Bespaar uzelf tijd en ergernis door de gegevens van meerdere jaren in één tabel te houden. Als uw database al van een paar duizend records traag wordt dan ligt de oplossing ergens anders.


Heeft u vragen? Plaats uw vraag op het FMTraining Forum of neem contact op.

FM Boodschappen app mét schuifknoppen

Geplaatst op: 7 november 2017 | Niveau: FileMaker Kenniswerkers Training

FM Boodschappen app

Verrast dat het zo lang geleden was, maar in 2013 publiceerden we de Boodschappen app als een voorbeeld voor FileMaker Go op iPhone en iPad. Het was hoog tijd voor vernieuwing van opmaak en techniek: FileMaker 16 maakte de schuifknop eenvoudiger.

De opmaak is gemoderniseerd maar niet identiek aan iOS 11 zodat het ook met FM WebDirect toonbaar is op niet iOS-apparaten. Het thema waarin de opmaak is vastgelegd kunt u importeren in uw eigen database.

Er zijn verder kleine wijzigingen zoals extra velden voor aantal en prijs, om op te geven of om bij te houden. Ook krijgt de regel van een afdeling een groene kleur als alle boodschappen in die afdeling zijn gehaald (GetSummary functie). Als alle boodschappen zijn gehaald dan wordt het kopgedeelte groen als teken dat u naar de kassa kan gaan.

De schuifknop is niet standaard beschikbaar in FileMaker en in deze database zit een eigen implementatie die u eenvoudig in uw database kan overnemen.
Er zijn nieuwe afbeeldingen gebruikt, dankzij FileMaker 16 kon het vereenvoudigd worden en met de nieuwe lay-out objecten kiezer is het makkelijker aan te passen. Tevens is een algemeen script gemaakt dat er voor zorgt dat in de Zoeken Modus het veld leeg gemaakt kan worden terwijl in de Bladeren Modus alleen aan en uit mogelijk zijn.
Een uitgebreide toelichting over opbouw en aanpassen is te vinden in een tekst in de lay-out 'Boodschappen Formulier'.

Deze voorbeelddatabase kunt u gebruiken als inspiratie voor uw eigen mobiele database. Maar u kunt het natuurlijk ook gebruiken om thuis uw boodschappenlijstje samen te stellen en in de supermarkt af te vinken wat u gehaald hebt. Als u de database met Samengebruik deelt kunnen huisgenoten zelfs boodschappen toevoegen!

Voorbeelden om van te leren: Herhalende velden

Geplaatst op: 17 oktober 2017 | Niveau: FileMaker Gevorderden Training

FileMaker programmeren

In de serie 'voorbeelden om van te leren' een nieuw voorbeeld: Herhalende velden. Omdat leren van andermans vergissingen leuker is dan van je eigen vergissingen, vooral omdat het tijd bespaart.

Ons advies werd gevraagd over een database waarin maar één tabel bleek te zitten met daarin groepjes herhalende velden. Alle onmogelijkheden van herhalende velden wat betreft exporteren, sorteren en verwijderen waren uiteraard van toepassing.

FileMaker 3.0 (1995) was de eerste versie waarin relaties mogelijk waren en sindsdien zijn de mogelijkheden verder uitgebreid. Gerelateerde tabellen hebben het gebruik van herhalende velden voor data-opslag volledig overbodig gemaakt. Relaties zijn niet eenvoudig maar hebben veel voordelen en zijn daarom de moeite waard om zich in te verdiepen, bijvoorbeeld met een training en veel oefenen.


Heeft u vragen? Plaats uw vraag op het FMTraining Forum of neem contact op.

Voorbeelden om van te leren: Losse bestanden

Geplaatst op: 3 oktober 2017 | Niveau: FileMaker Basis Training

FileMaker programmeren

In de serie 'voorbeelden om van te leren' een nieuw voorbeeld: Losse bestanden. Omdat leren van andermans vergissingen leuker is dan van je eigen vergissingen, vooral omdat het tijd bespaart.

Een facturatie-database was zo opgezet dat elke factuur in een apart FileMaker bestand (kloon) werd ingevoerd. Het lukte de programmeur niet om een totaalbedrag van meerdere facturen uit te rekenen...

Het is de bedoeling om alle gegevens als meerdere records in één tabel te bewaren, onder andere omdat rapportages met (sub)totalen over meerdere records dan mogelijk zijn.


Heeft u vragen? Plaats uw vraag op het FMTraining Forum of neem contact op.

Voorbeelden om van te leren: Beperk globale velden

Geplaatst op: 5 september 2017 | Niveau: FileMaker Basis Training

FileMaker programmeren

In de serie 'voorbeelden om van te leren' een nieuw voorbeeld: Beperk globale velden. Omdat leren van andermans vergissingen leuker is dan van je eigen vergissingen, vooral omdat het tijd bespaart.

Aansluitend op het vorige artikel over 'Veel globale velden' willen we kort wat voorbeelden geven van onnodig gebruik van globale velden.

Zo zijn er databases waar de gebruiker eerst alle gegevens in globale velden invoert waarna ze op een knop drukken en een script het record aanmaakt of bijwerkt. Op deze manier een transactie-systeem opzetten is niet nodig omdat FileMaker dit zelf al biedt met de scriptstappen Record openen (Begin), Vorige versie record (Rollback) en Records vastleggen (Commit). Bovendien vereist het voor elk veld een extra globaal veld. Beter is om te kijken of het probleem, bijvoorbeeld lege records of sleutelnummers in ongewenste volgorde, niet op een andere manier is op te lossen.

Ook zagen we een script waarin adressen stuk voor stuk in een globaal veld werden gestopt. Dit globale veld stond op een lay-out voor een etiketprinter en werd stuk voor stuk afgedrukt terwijl het ook rechtstreeks uit de adresveld(en) kan. In dit geval bespaart het maar één globaal veld maar dit zal vaker optreden binnen dezelfde database.

We hopen dat duidelijk is dat het gebruik van globale velden elke keer overwogen moet worden om niet op de lange termijn in de problemen te komen. Weet u geen oplossing zonder globale velden, vraag dan gerust om hulp.


Heeft u vragen? Plaats uw vraag op het FMTraining Forum of neem contact op.